Tipărire

 Comuna Micleşti, este înfiinţată în anul 1864, situată în partea de nord-est a judeţului Vaslui, la circa 1,5 km de şoseaua naţională Vaslui-Iaşi, pe DN 24 şi la distanţă de 2 km de Rezervaţia naturală “Movila lui Burcel”.
Comuna Micleşti cuprinde în raza sa administrativă trei sate: Micleşti – reşedinta comunei (Satul Micleşti, este atestat documentar în anul 1436, iar ulterior cunoscut prin legenda istorică a Moldovei lui Ştefan cel Mare: „MOVILA LUI BURCEL”), Chirceşti şi Popeşti.

Obiective:

  • Pe Movila lui Burcel, între anii 1996-1997, a fost construită o bisericuţă din lemn cu hramul “Sf. Împaraţi Constantin şi Elena” şi două case mari pentru chiliile calugărilor. În prezent, s-a construit o biserica noua, din piatra, care va fi sfintita in luna mai 2017 si mai există trei corpuri de chilii, un aghiazmatar frumos sculptat în lemn de stejar, o hartă a Moldovei în hotarele ei fireşti, precum şi un bust al lui Ştefan cel Mare. 
  • Grupul statuar format din trei cruci de pe Movila reprezintă fie cele trei cruci de pe Golgota, fie cele trei provincii româneşti, fie chiar cei trei luceferi ai Ortodoxiei: Sfântul Apostol Andrei – hramul paraclisului de la Mănăstirea “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Constantin cel Mare – cel care oficializează creştinismul şi Ştefan cel Mare – cel care a apărat creştinismul, după căderea Constantinopolului sub turci (1453). 
  • Femeia de bronz este un monument, care cântăreşte câteva tone şi care fost realizat în anul 1994 de sculptorul Gheorghe Alupoae. Femeia, care simbolizează Dacia Traiana, este prezentată cu ambele mâini ridicate deasupra capului rupând Pactul Ribbentrop-Molotov (1939) prin care s-a hotarât anexarea de catre URSS a Basarabiei, uitându-se spre harta Moldovei cu cetăţile lui Ştefan cel Mare de pe malul Nistrului: Cetatea Hotin, Cetatea Soroca, Cetatea Orhei, Cetatea Tighina, Cetatea Albă şi Cetatea Chilia. În centrul hărţii, este reprezentat mareşalul Ion Antonescu ordonând trecerea Prutului în 1941 şi soldaţii care au eliberat Basarabia şi care au fost măcelăriţi dincolo de Prut în localitatea Tiganca, faţă în faţă cu localitatea Murgeni, dincoace de Prut. 
  • Pe versanţii acestei movile se află o valoroasă rezervaţie botanică, ce cuprinde peste 270 de specii floristice, îndeosebi pontice, specii rare pentru flora Moldovei. Principalul obiectiv al rezervaţiei este conservarea numeroasele specii de plante rare. Dintre plantele rare regăsite aici se pot aminti: ruscuţa, ai galben, ai sălbatic, zvacustă, cosaci, sipică, vinetele, târtan, iarba surpăturii, siminoc, zambilă, stânjenel de stepă, dediţei, bundiţa vântului, etc.
  •   Acvila de stepa care cuibareste pe Movila lui Burcel este o specie faunistica protejata 
  • Biserica de lemn cu hramul “Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Popești a fost construită în anul 1793 în satul Popești din comuna Miclești. Biserica de lemn a fost ctitorita de de spătarul Dimitrie Miclescu (proprietarul moșiei Miclești) și soția sa, Ileana. 
  • Biserica „Sfânta Treime” Chirceşti a fost zidită în 1809-1810 şi are drept ctitor principal pe Alexandru Hrisoverghi, fostul proprietar al moşiei şi al satului Chirceşti. 
Miclesti jud Vaslui  DSCN0253  DSCN0294