Comuna Todireşti este aşezată în partea nord-vestică a judeţului şi are în administrare 9 sate şi anume Cotic, Drăgeşti, Huc, Plopoasa, Siliştea, Sofroneşti, Todireşti, Valea Popii, Viişoara.
 Cu toate ca pentru fiecare asezare a comunei exista atestari documentare, vechimea locuitorilor acestor tinuturi este cu mult mai mare. Astfel, intr–un document din 24 ianuarie 1485, unde se mentioneaza de Todiresti, de pe Barlad, se face mentiunea ca aceasta asezare exista si in vremea lui Alexandru cel Bun. In secolul urmator, al XVI –lea, Sofronesti (1590) si Cotic (1597), o prima denumire a acesteia din urma fiind Armenesti.
 In secolul al XVII–lea sunt mentionate documentar satele Dragesti (1668), Viisoara (1676), cu prima sa denumire Balica.
 In secolul al XVIII–lea sunt mentionate documentar satele Huc (1772) si Valea Popii (1744), cu denumirea initiala Prisaca Popii.
 In sfarsit cele mai noi atestari documentare exista din vremea marelui domn Alexandru Ioan Cuza, satele Plopoasa (1860) si Silistea (1864).
 In toate aceste atestari documentare despre colectivitatile umane ce au populat teritoriul comunei noastre, trebuie sa adaugam numeroase vestigii. De mare importanta locala, dar si nationala sunt marturiile arheologice de la Todiresti, unde s-au gasit vestigii din Epoca metalelor, iar la Dragesti, la punctul numit ”Siliste” s-au descoperit asezari ce dateaza de peste 2000 de ani. Este demn de semnalat faptul ca toate izvoarele, atat scrise cat si cele nescrise, scot in evidenta continuitatea locuirii pe aceste meleaguri, chiar in vreme de restriste, cum spun cronicarii.
O tradiţie veche de sute de ani este şi jocul “Vălăreţul” păstrată de Caminul cultural din Todiresti Vaslui, o asociere de obiceiuri, care presupun prezenţa a aproximativ 60 de membri. Punctul de atracţie al jocului sunt “Caprele pe prăjini”. 
 Todiresti jud Vaslui  DSCN0100  IMG 20170301 103602 panorama