Comuna Tanacu este situată în partea centrala a judeţului Vaslui având ca vecini: la nord – comunele Solesti si Muntenii de Sus, la vest – Vaslui, la sud – comunele Muntenii de Jos si Oltenesti, la est – comuna Tatarani. Comuna Tanacu are in administrare 2 sate si anume: Benesti si Tanacu.
Obiective de interes:
- La originea satului Tanacu se află o bisericuţa din lozbe de stejar a Tanacului şi Milianei care durat până în 1820 când a ars. Pe temeliile ei s-a construit în 1826 o altă biserică cu hramul „Sfinţii Voievozi”, construită şi reclădită din lemn de stejar.
- Biserica „Sf. Nicolae” din Benesti este anterioară anului 1809 şi refăcută din vălătuci la 1860-1862, deservea satul care la 1656, a fost dăruit mânăstirii Caşin de Gheorghe Ştefan, care-l luase ca schimb de la Neniul al II-lea logofăt. Biserica din Beneşti, zidită în 1862, a fost reparată în 1908, refăcută în 1950.
- Altă biserică, numită a Romăşceştilor, a fost construită din vălătuci în 1810, refăcută în 1889 şi reconstruită în1972 de preotul Nicolae Trofin, pe când era paroh la Beneşti.Biserica este în cimitirul satului, în partea de sud.
- Rezervatia naturala Coasta Rupturile Tanacu ofera conditii de existenta unei flore bogate, cu numeroase specii rare, sudice si continentale din care enumeram specii precum: barbisoara, tufa lemnoasa, ruscuta, ai de stepa, zambila salbatica, stanjenel de stepa, pintenoaga, sparceta, luntricica, palamida.
- Dovada de necontestat că aici au fost aşezări omeneşti din străvechime este tezaurul descoperit la Chiscul Ulucilor. Aici s-au descoperit o necropolă carpică din secolul III e.n., dar şi multe bordeie feudale din secolele VIII – IX şi un bordei din secolul XVIII, s-a studiat şi tezaurul cu cele 141 monede ale sale, constatându-se că ele au fost emise în diferite ţări şi localităţi ale Europei – Saxonia, Boemia, Austria, Veneţia, Turcia, Lituania, Prusia, Silezia, Polonia, Transilvania, Ungaria, dar şi în ţările de jos, ponderea avand-o emisiile poloneze.
|