Comuna Valeni este situată în partea central-nordică a județului Vaslui, în Podișul Central Moldovenesc. Comuna are în administrare 2 sate şi anume Moara Domnească şi Văleni. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în 1608.

Obiective de interes:

  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – monument istoric de interes judeţean. Construită în jur de 1811-1815, reparată 1885, 1960, 1980. Stil architectonic : lemn
  • Monumentul eroilor căzuţi pentru apărarea patriei în cel de-al II-lea război mondial – la Primăria Văleni
     Unul din cele mai răspândite obiceiuri de Anul Nou, din judeţul Vaslui, îl constituie manifestarea de teatru popular, intitulată de la localitate la localitate: Haiducii, Jienii, Banda lui Bujor, Banda lui Groza etc. Amploarea acestui obicei o constantăm şi la Văleni, unde este denumit Jienii.Ceea ce impresionează de la bun început este costumaţia interpreţilor în care predomină elementele de port popular şi de uniformă militară. Alături de Iancu Jianu, personajul principal, în spectacol, mai evoluează: Anul Nou, Anul Vechi, doi haiduci, ciobanul, ofiţerul, vânătorul, turcul şi iubita Jianului – Soltanina (singurul personaj feminin). În ansamblul său, spectacolul popular Jienii, s-a impus în Văleni ca o manifestare complexă şi de o mare audienţă la public.
  • Sub genericul Vălenii în Sărbătoare, în fiecare an au loc o serie de manifestări cultural artistice si religioase. Locuitorii comunei vasluiene participă la o slujbă religioasă, iar apoi la vernisajul unor interesante expoziţii de carte, artă plastică şi artă populară. Punctul de final îl constituie un program artistic deosebit susţinut de interpreţi populari cât şi numeroşi invitaţi.
  • De asemenea, femeile din comuna Văleni expun cu mândrie produsele confecţionate de ele: ii, covoare, ştergare, laicere, traiste. Pe ţesăturile din lâna din acestă zonă, se întâlnesc motive populare vasluiene, unice pe raza judeţului.
 Valeni jud Vaslui  DSCN0235  DSCN0243